WINES

Etna Rosato Cottanera

A rich wine with floral scents

DESCRIPTION

The Etna Rosato Cottanera is an onion skin coloured wine.

On the nose, floral notes of iris, wisteria and roses are accompanied by the freshness of aromatic herbs. A rich, deep, sapid wine that contains the typical characteristics of volcanic soil.

NAME

Etna DOC Rosato

COMPOSITION

100% Nerello Mascalese

Years

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13°
3.25
5.7 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

17.000

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13°
3.25
6 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

20.000

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13.5°
3.35
5.5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

24.000

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

12.5°
2.45
6 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

30.000

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13°
3,47
6,5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

26.000

SCHEDA TECNICA

MUNICIPALITY OF PRODUCTION

Castiglione di Sicilia

CONTRADA

Cottanera, Diciassettesalme

AGE OF THE VINEYARD

10 years

Altitudine: 720-750 METRI S.L.M. Tipo di suolo: LAVICO-ALLUVIONALE E LAVICO-ARGILLOSO Resa uva: 70 QUINTALI DI UVE PER ETTARO

HARVEST

Manual in small crates.

HARVEST PERIOD

Last weeks of September

The women of our team choose patiently the grapes by hand directly from the vines.

WINEMAKING

Criomaceration in press at controlled temperature, below 4°C for 4/5 hours to reach perfect extraction of colour. Cold maceration and setting. Fermentation in controlled temperature, 17°C, about 20 days.

REFINEMENT

Refined in stainless steel on yeast, with frequent stirring.

Pairings

IDEAL WITH

Tempura, risotto, semi-aged cheese

TRY IT WITH

Fish and vegetables Tempura. Pumpkin Risotto. Potato pie.