WINES

Etna Rosso Contrada Feudo di Mezzo

A long-lived wine with thick tannins

DESCRIPTION

In this wine the grapes of our Cru express an austere, deep character with autumn suggestions.

Our Etna Rosso DOC Contrada Feudo di Mezzo is a light garnet red wine. On the nose stand out floreal scents with red fruits notes. The palate is structured with thick tannins. A long lived wine.

NAME

Etna DOC Rosso

COMPOSITION

100% Nerello Mascalese

Years

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13.5°
3.77
5.1 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

8000

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.68
5.2 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

7500

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13.5°
3.65
5.2 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

7500

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.7
5.3 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

6700

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.65
5.2 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

10.000

SCHEDA TECNICA

MUNICIPALITY OF PRODUCTION

Castiglione di Sicilia

CONTRADA

Feudo di Mezzo

AGE OF THE VINEYARD

25-30 years

Altitudine: 750-770 METRI S.L.M. Tipo di suolo: LAVICO Resa uva: 55 QUINTALI DI UVE PER ETTARO

Acknowledgments

5 GRAPPOLI GUIDA BIBENDA WINE - 2019

5/5

3 STELLE ROSSE GUIDA I VINI DI VERONELLI - 2019

3/3

WINE ADVOCATE - 2017

93/100

5 GRAPPOLI GUIDA BIBENDA WINE - 2018

97/100

2 BICCHIERI ROSSI VINI D’ITALIA GAMBERO ROSSO - 2018

2/3

JAMES SUCKLING - 2018

93/100

VINOUS DI ANTONIO GALLONI – IAN D’ AGATA - 2017

93/100

LA GUIDA ESSENZIALE DEI VINI DI DANIELE CERNILLI - 2017

94/100

WINE ADVOCATE - 2017

94/100

WINE ADVOCATE - 2019

92/100

BIBENDA - 2023

5 GAPPOLI

HARVEST

Manual in small crates.

HARVEST PERIOD

10-20 days into October

The women of our team choose patiently the grapes by hand directly from the vines.

WINEMAKING

Destemming and maceration with skin contact, at controlled temperature, 28°C, for about 30 days. Fermentation in controlled temperature, 26-28°C, with constant pumping of must over grapes and wine-pressing. Malolactic fermentation in French oak casks.

REFINEMENT

14-16 months in French oak casks. Followed by 18 months aging in bottle.

Pairings

IDEAL WITH

Mushroom based first courses, meat sauces, aged cheese.

TRY IT WITH

Risotto with Porcini mushroom. Pasta with ragout. Braised beef.