WINES

Etna Rosso DOC Riserva Contrada Zottorinoto

An elegant wine with a unique personality

DESCRIPTION

In this exceptional wine the grapes of our Cru express their deepest character.

Our cru Etna Rosso Riserva contrada Zottorinoto is a garnet red wine. On the nose, floreal notes and mediterranean erbs are interwoven with red fruits – blueberries, raspberries and blackberries – and spices likes vanilla and black tea. The palate is velvety and enclosing, sapid and well balanced by noble tannins; persistent.

NAME

Etna DOC Rosso Riserva

COMPOSITION

100% Nerello Mascalese

Years

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

13.5°
3.65
5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

1978

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.63
5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

1978

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.61
5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

1994

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.6
5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

1994

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14,5°
3.6
5 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

1990

SCHEDA TECNICA

DATI ANALITICI

Gradazione alcolica
PH
Acidità Totale

14°
3.7
5,1 g/lt

NUMERO BOTTIGLIE

1915

SCHEDA TECNICA

MUNICIPALITY OF PRODUCTION

Castiglione di Sicilia

CONTRADA

Zottorinoto

AGE OF THE VINEYARD

60 years

Altitudine: 750-800 METRI S.L.M.
Tipo di suolo: LAVICO
Resa uva: 40 QUINTALI DI UVE PER ETTARO

Acknowledgments

GUIDA ESSENZIALE DEI VINI DI DANIELE CERNILLI - 2016

96/100

GUIDA BIBENDA WINE - 2016

5/5

VINI D’ITALIA GAMBERO ROSSO - 2016

3/3

WINE ADVOCATE - 2016

94/100

VINOUS DI ANTONIO GALLONI - 2015

93/100

JAMES SUCKLING - 2015

93/100

GUIDA ESSENZIALE DEI VINI DI DANIELE CERNILLI - 2017

97/100

BICCHIERI VINI D’ITALIA GAMBERO ROSSO - 2017

3/3

GRAN CORONA VINI BUONI D’ITALIA TOURING - 2017

/

GRAPPOLI BIBENDA - 2017

5/5

VINOUS DI ANTONIO GALLONI - 2016

92/100

WINE ADVOCATE - 2016

96/100

GUIDA ESSENZIALE DEI VINI DI DANIELE CERNILLI - 2018

96/100

GRAPPOLI BIBENDA - 2018

5/5

BICCHIERI VINI D’ITALIA GAMBERO ROSSO - 2018

3/3

JAMES SUCKLING - 2018

93/100

VINOUS DI ANTONIO GALLONI - 2017

92/100

WINE ADVOCATE - 2017

94/100

TREBICCHIERI - 2019

3/3

VERONELLI 3 STELLE ORO - 2019

3/3

VINI BUONI D'ITALIA - 2019

3/3

DOCTOR WINE - 2019

96/100

HARVEST

Manual in small crates.

HARVEST PERIOD

Last week of October

The women of our team choose patiently the grapes directly from the vines.

WINEMAKING

Gentle destemming and maceration with skin contact at controlled temperature – 28°C – for about 30 days. Fermentation at controlled temperature – 26-28°C – with constant pumping of must over grapes and wine-pressing. Malolactic fermentation in French oak barrels.

REFINEMENT

24 months in French oak barrels. Followed by 24 months of aging in bottle.

Pairings

IDEAL WITH

Mushroom and truffle based dishes, game and aged cheese

TRY IT WITH

Pasta with wild boar ragu. Braised beef